Volg ons op Twitter

Nieuws


Het is al een tijd geleden dat u van ons hebt gehoord. De afgelopen jaren hebben wij geen grote acties ondernomen of structureel geld binnengekregen van donateurs. Wij konden zo meer een stichting van verbinding zijn en het e.e.a. betekenen voor Het Parelhuis en haar bewoners. Wij willen u nu toch op de hoogte brengen van onderstaande mededeling d.m.v. deze laatste nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van het Parelhuis. In september 2022 zagen wij onderstaand bericht voorbijkomen van Het Parelhuis te Paramaribo (stichting Een Parel in Gods oog).

“..De stekker eruit!!! Helaas moeten ook wij na bijna 25 jaar onze zorg beëindigen. Dit vanwege de financiële situatie in het land, onze doelgroep die steeds ouder word en het feit dat de medische zorg nu een goed beleid heeft ontwikkeld waarbij er bijna geen kinderen met HIV geboren worden sluiten wij. Wij hebben onze pupillen de afgelopen jaren met liefde en veel geduld de nodige zorg geboden en mogen trots zeggen dat ze nu grote, flinke en bovenal competente jonge Surinamers zijn. Zoals we allemaal weten gaat opvoeden niet altijd even gemakkelijk maar we hebben met het team altijd doorgezet. Wij bedanken alle donateurs, vrienden, scholen, instellingen en buurtgenoten die ons altijd hebben gesteund. Moge de Here u behoeden en zegenen voor al het goede dat u voor ons heeft gedaan.
Het bestuur. ..”

Jammer genoeg werden wij niet rechtstreeks geïnformeerd, maar moesten wij het vernemen van social
media. Na het lezen van het bericht hebben wij direct contact gezocht met dhr. Frank Ons (voorzitter van de stichting Een Parel in Gods Oog, tevens directeur van Het Parelhuis te Paramaribo). Hij blijkt nu in
Nederland te wonen. Hij gaf aan dat hij al een hele poos geen contact heeft gehad met zijn collega’s in het Parelhuis. Op onze vraag hoe nu verder met de kinderen aldaar, gaf hij aan dat alle kinderen een plekje hebben gevonden bij familie. Tevens hebben wij Frank gevraagd wat er met het pand/het grondstuk gaat gebeuren. Dit is destijds gedoneerd aan de stichting in Suriname (Een Parel in Gods oog), waarvan alleen Frank en Elvira Zevenbergen nog in het bestuur zitten. Frank had het over verhuur en op termijn verkoop waarbij het geld aan een andere stichting kon worden overgemaakt.
 
Hierna hebben wij contact gezocht met een van de medewerkers, tante Muurke, en zij gaf aan dat Frank om privéredenen naar Nederland is verhuisd. Omdat er geen contact mogelijk bleek tussen enerzijds Elvira in het Parelhuis en Frank in Nederland, is de stekker eruit getrokken, eveneens door gebrek aan financiële
middelen. Zij wist ons ook meer te vertellen over waar de kinderen verblijven. Somara en Cindy wonen nu
samen in een gehuurd huisje/kamer. Ella is bij familie gaan wonen. Voor Donnie, Krish en Cheyenne was/is
geen plek bij familie; zij mogen wonen bij een tante/ oud medewerkster van het Parelhuis.
De andere kinderen die in het Parelhuis woonden zijn reeds eerder vertrokken.

Ook was er een heel verdrietig bericht. Tante Muurke vertelde ons dat Astrid is overleden.
Astrid is een jaar terug bij haar oma gaan wonen en scheen in die tijd geen medicijnen te hebben
ingenomen. Uiteindelijk is ze in het ziekenhuis terechtgekomen en overleden. Lieve, sterke en bijzondere Astrid stierf in september 2022.

Het feit is dat de kinderen nu de dupe worden van dit alles; niet alleen worden ze weggehaald uit een
vertrouwde omgeving, er wordt nu ook niet meer toegezien op het medicijngebruik incl. Hiv-remmers.
Tante Muurke geeft aan dat zij nog wel contact heeft met de kinderen en zij probeert waar mogelijk te
ondersteunen. Onze betrokkenheid blijft maar de afstand is groot. Wij gaan nu kijken of we op financieel gebied de kinderen nog kunnen gaan ondersteunen. Mocht u vragen hebben, neem gerust contact met ons op. We hopen ze te kunnen beantwoorden.

Het bestuur: Maarten, Renate en Anke